mindennapi áramunk

 képes gondolatok áramról és száraz telekről

 

 

  "Két élesztőgomba beszélget. Miközben eszik a cukrot és fuldoklanak saját ürülékükben, arról vitatkoznak, mi lehet az élet célja. Korlátolt eszükkel még csak nem is sejtik, hogy pezsgőt gyártanak."


Kurt Vonnegut: Bajnokok reggelije

   Szerintem érdemes tíz percig elgondolkodni azon hogy honnan indul a falakban kígyózó vezetékeken át érkező elektronáramlás ami a százas égőnket fellizzítva nappalt varázsol az éjszakából vagy épp a Tanganyika-tavi sügéreinknek otthont adó akvárium vizébe süllyesztett fűtőtestben termelődő hővel állít elő egy negyed köbméternyi Afrikát egy egészségtelen éghajlatú Kelet-európai kisvárosban. Érdemes, mert példáján keresztül rájövünk,értelmetlen már azon gondolkodni, hogy a természetet vagy a mi Istentől elrugaszkodott civilizációnk szerinti emberi jólétet kell-e fontosabbnak tekinteni.

   Vannak, akik a hamarosan mindenhol megjelenő, szerény, természetközeli életet élő közösségek utópisztikus képével álmodnak. Sokan vannak akik tudják, mégsem hiszik hogy sikerült belepiszkálnunk a globális éghajlatot szabályozó folyamatok müködésébe. A legtöbben pedig alapból tojnak arra, hogy ki vagy mi húzta ki a tél fogát. Kár, mert ha elegen akarnánk, ki lehetne egyezni a természettel.

   Az elektromos áram egy könnyen szállítható és sok mindenre használható másodlagos energiahordozó. Másodlagos, mert nem mi vagyunk az elektromos angolnák és ezért az áramot a természetben megtalálható energiahordozókból kell mesterségesen előállítanunk. Vagyis fosszilis energiahordozókból, uránból, vagy a mostanában érkező napsugárzás energiájából.

   A romániai áramellátás egy kiegyensúlyozott rendszer, olyan értelemben, hogy itt ráakadhatunk majdnem mindegyik ipari léptékben használható áramtermelő módszerre.Romániában (és úgy általában a világon mindenhol) sok nagy áramtermelő szerkezet már több évtizede működik és lassan le kell cserélni őket. Nagyon nem mindegy hogy mi kerül a helyükre. Minden módszer, amivel áramot termelünk magunknak, rossz a Világnak de mindegyik más mértékben rossz. Ráadásul, ha tényleg eljönne az a nap, amikor a "tisztán" előállított elektromos áram néhol felváltaná a fosszilis energiahordozókat, több áram kellene. Jó érzés lenne, ha a teljesen fölöslegesen (mondjuk fényképek készítése céljából) ezer kilométereket utazók - járművét nem a kőolaj energiája, hanem "tiszta" áram tolná át dombokon, hegyeken.