<< mindennapi áramunk

Energiakonzervek

A képen látható, széndarabban nyugvó Cladophlebis denticulata vagy 150 millió évvel ezelőtt fotoszintetizált. Vagyis a Napból érkező fényenergia felhasználásával szervetlen anyagokból széntartalmú szerves molekulálat állított elő. A megtermelt szerves molekulákat beépítette a szervezetébe. A szén az ilyen sokmillió éve élt és elpusztult, majd megfelelő földtani körülmények közé került növényekből képződött. A szén elégetésekor felszabadítjuk az ősi növények által sok millió évnyi fotoszintézissel megkötött és kémiai energiaként tárolt napenergiát. Ennek a töbletenergiának köszönhetjük az ipari forradalmat és a mostani, energiában tobzódó világunkat.

A szénből való áramtermelés technológiája lényegében a tizenkilencedik század óta változatlan: a szenet elégetik, az égéskor felszabaduló hőenergiával vizet forralnak, a vízből gőz keletkezik ami meghajt egy turbinát, a turbina meghajt egy generátort, az pedig áramot termel.

Romániában a nemrég még tomboló kommunista ipar áramfogyasztásához méretezett 10 0000 megawatt összteljesítményű hőerőmű létezik. Ebből 5500 MW széntüzelésű, 4500 MW kőolajszármazék-pakura illetve földgáz égetésével működik. Ennek a nagy hőerőmű-kapacitásnak kevesebb mint harmadát használják.