<< mindennapi áramunk

Rovinari

Szénből rengeteg van és néhány irdatlan méretű hőerőmű képes egy egész ország elektromos hálózatának alapterhelését biztosítani. A képen látható Rovinari hőerőmű 1320 MW installált kapacitással rendelkezik.

Elméletileg, ha folyamatosan 90 %-os kihasználtsággal működne, ez az erőmű egy év alatt 9 793 680 000 kWh-nyi áramot termelne, vagyis a romániai áramfogyasztás 16,7 %-át fedezné.

Mindezt súlyos környezetszennyezés árán. Aki szívta már be a néha több tíz négyzetkilométeren elterülő Olténiai füstködöt, vagy látta a Peleaga csúcsról a Rovinari és Turceni hőerőművek füstjét, az sejti hogy miről van szó. Az égés során felszabaduló nagymennyiségű szén-dioxid a légkör üvegházhatású gázainak mennyiségét gyarapítja. A kén-dioxid és nitrogén-oxidok savas esők alapanyagai. Emellett sok radioaktív urán és tórium is felszabadul. Nem is gondolnánk. A nehézfémeket és egyéb toxikus anyagokat tartalmazó hamut pedig nagy kiterjedésű, felszíni zagytároló tavakban tárolják - örökre.

Amúgy a szén hőerőművekben való elégetésével felszabaduló szén-dioxid befogására létezik egy technológia. Ez jól hangzik de a szén-dioxid hosszú távú tárolása nem túl egyszerű. Ráadásul a szén-dioxid megkötő és tároló rendszerek (Carbon Capture and Storage) működése energiaigényes, vagyis működtetésük az elégetett szénmennyiséget 24-40 százalékkal, a termelt elektromos áram árát 21-91 százalékkal növeli.

A földgázüzemű hőerőművek sokkal kevésbé szennyezőek. Sajnos a kellő mennyiségű földgáz előteremtése egyre macerásabb...